Rijden in Frankrijk? Zorg dat je het Ecovignet hebt

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Sinds 1 januari 2024 is het Ecovignet ook verplicht op de snelweg die langs het stadscentrum van Lyon loopt, inclusief de beruchte Tunnel de Fourvière.

Deze snelweg, bekend als de "Autoroute du Soleil," verbindt belangrijke bestemmingen en is een cruciale route voor veel reizigers. Voor voertuigen zonder het juiste Ecovignet geldt deze verplichting, wat betekent dat zij niet door de Tunnel de Fourvière mogen rijden.

Gelukkig kunnen automobilisten nog steeds langs de stad rijden zonder het Ecovignet door een alternatieve route te nemen.

Ze kunnen omrijden via de grote oostelijke ringweg rondom Lyon de A46, ook wel bekend als de 'Rocade Est'. Deze route biedt een directe omweg en omzeilt de ecologische beperkingen van de "Autoroute du Soleil".

Voor iedereen die deze zomer naar Frankrijk reist is het handig om een milieusticker aan te schaffen.

In verplichte zones, zoals die met het Ecovignet-systeem, kan het ontbreken van een zichtbaar vignet leiden tot een boete. De boetes variëren van €68 tot €135, afhankelijk van de situatie.

Daarnaast zullen de controles naar verwachting steeds vaker plaatsvinden met behulp van nummerplaatherkenningscamera's, wat de noodzaak om je aan de regelgeving te houden nog urgenter maakt.

Zorg ervoor dat je vignet goed zichtbaar is om onaangename verrassingen te voorkomen en om een soepele reis te garanderen.

Waar kun je het Ecovignet kopen en wat zijn de kosten?

Het Ecovignet, ook wel bekend als de "vignette Crit'Air," is een milieusticker die je op de voorruit van je auto plakt. Deze sticker categoriseert voertuigen op basis van hun uitstoot en maakt onderscheid tussen oudere voertuigen, recentere modellen en milieuvriendelijke voertuigen. De Ecovignet is verplicht voor zowel lokale bewoners als toeristen. Het doel van de Crit’Air-wetgeving is om de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verminderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

Om te bepalen tot welke categorie jouw voertuig behoort, kun je gebruikmaken van een online simulator. Deze tool helpt je snel en eenvoudig te achterhalen welke emissieklasse je auto heeft en welk type Ecovignet je nodig hebt. Bekijk tot welke categorie jouw voertuig behoort.

Steden

Groot Parijs is een permanente milieuzone, wat betekent dat het Ecovignet op alle wegen in en rond de stad verplicht is. Voertuigen met een klasse 0-3 sticker mogen vrij rondrijden, terwijl voertuigen met klasse 4-5 beperkingen hebben.

Deze laatste voertuigen zijn doordeweeks tussen 8 en 20 uur niet toegestaan binnen de A86 en op de ringweg (Périphérique). Voor meer informatie, klik hier.

In Lyon is sinds 1 januari 2024 het Ecovignet ook verplicht op de ringweg en de snelwegen rond de stad. Alleen voertuigen met een klasse 0-3 sticker mogen nog op bepaalde snelwegen rijden.

Dieselvoertuigen van 2005 of ouder worden niet meer toegelaten en moeten een alternatieve route nemen. Je kunt de stad omzeilen via de A46, die in een ruime boog om Lyon heen leidt. Voor meer details en een kaart, klik hier.

Andere Grote Steden

Naast Parijs en Lyon hebben ook andere grote steden en gemeenten in Frankrijk beperkingen ingevoerd of zijn ze bezig met het ontwikkelen van dergelijke maatregelen.

Op dit moment is het Ecovignet permanent verplicht in steden zoals Aix-Marseille, Toulouse, Straatsburg, Nice, Montpellier, Grenoble, Rouen, Reims en Saint-Étienne. Voor een overzichtelijke kaart van deze gebieden, klik hier.

De Klassen

De milieusticker, oftewel het Ecovignet, is ingedeeld in 6 klassen (van 0 tot en met 5), waarbij klasse 5 de hoogste vervuiling aangeeft. Elke klasse heeft een unieke kleur, waardoor je snel kunt zien hoe schoon of vervuilend een voertuig is.

  • Klasse 0 (groen): Voor elektrische voertuigen en waterstofauto's.
  • Klasse 5: Voor oudere dieselvoertuigen uit de periode 1997-2000, die de meeste vervuilende uitstoot hebben.

De klasse van je Ecovignet wordt bepaald door het registratiedatum van je voertuig, de brandstofsoort en de EURO-norm (de emissieklasse).

Wil je weten tot welke klasse jouw voertuig behoort? Gebruik dan deze handige simulator om de juiste informatie te vinden.

Prijsinformatie

Het Ecovignet kost €4,78, inclusief verzendkosten. Je kunt het eenvoudig online bestellen via de officiële website van Crit'Air. Houd je creditcard en kentekenbewijs bij de hand tijdens de aankoop. Je ontvangt de sticker doorgaans binnen 10 dagen per post, dus bestel op tijd om problemen te voorkomen.

Alternatief kun je het Ecovignet via de webshop van VDAB bestellen, maar hier betaal je €24 (€20 voor leden). Let op: het vignet is niet beschikbaar bij fysieke verkooppunten zoals tankstations of tolpoortjes.

Als je de fysieke sticker niet op tijd ontvangt, kun je de digitale versie afdrukken of op je smartphone tonen. Deze digitale versie voldoet ook aan de regelgeving.

Het Ecovignet is geldig zolang je voertuig is ingeschreven en blijft voldoen aan de emissie-eisen. Het vignet zelf is niet onderhevig aan verval of een specifieke geldigheidsduur; het blijft geldig zolang het voertuig niet verandert van emissieklasse of wordt uitgeschreven.

Houd er echter rekening mee dat als je voertuig wordt verkocht of ingeschreven wordt in een ander land, je mogelijk een nieuw vignet moet aanvragen op basis van de nieuwe emissie-eisen of lokale regelgeving. Het is ook belangrijk om te controleren of er updates of veranderingen zijn in de regelgeving van de steden en regio's die je bezoekt, aangezien milieuzones en toegangsbeperkingen kunnen veranderen.

Leen Lievens
Zaakvoerder
Vakantiehuizen in de buurt

Vakantiehuizen in de omgeving

No items found.

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Ontdek de geheimen van gin en distilleer je persoonlijke fles vol Provençaalse smaken
Lees meer
chevron_right
Een geheime schoonheid in de Provence onthult een indrukwekkende waterval
Lees meer
chevron_right
Ontdek hoe het Ecovignet werkt en waarom je er een nodig hebt
Lees meer
chevron_right