Ga jij de uitdaging van de Mont Ventoux aan?
Om de Mont Ventoux te beklimmen, is er enige voorbereiding nodig. Ontdek 10 tips om je goed voorbereiden op de beklimming van de Mont Ventoux. Tijdens jouw voorbereding heb je keuze uit drie vertrekpunten om de Mont Ventoux te beklimmen. De ene al wat 'makkelijker' dan de andere, we hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
De Beklimming vanuit Bédoin
Over een lengte van 21,5 km en 1600m hoogteverschil klimt u naar de top. De eerste kilometers beginnen rustig. Er is een stijgingspercentage van 5.5%. Na enkele kilometers fiets je door het bos waar een stijging van 10% heerst. Eenmaal je uit het bos komt, verandert het landschap enorm. Er zijn geen bomen meer die de wind tegenhouden. Wanneer je aankomt bij Chalet Reynard staat er je nog een laatste 6 km tot het einde te wachten met een stijgingspercentage van 8,5%.
Of kies je voor Malaucène als vertrekpunt?
Vanuit Malaucène beklim je de top over een afstand van 21,2 km met een hoogteverschil van 1570m. In tegenstelling tot de klim vanuit Bédoin begint de klim vanuit Malaucène pittiger. Na enkele kilometers is er reeds een stijgingspercentage van 9,5%. Hierna gaat het even rustiger over een percentage van 5%. Wanneer men de helft van de klim bereikt heeft, wordt het opnieuw steiler. Op ongeveer 6 km van de top ligt het skistation Chalet Liotard. Hier kan men even tot rust komen op het iets wat vlakkere gedeelte om daarna nog een laatste keer door te gaan naar de top.
Je kan ook kiezen om vanuit Sault te vertrekken.
Met een hoogteverschil van 1220 en een afstand van 25,9km is Sault de langste, maar minst zware beklimming. Doordat Sault hoger gelegen is dan de andere twee dorpjes, begint de klim met een afdaling tot op 700m hoogte. Tot aan Chalet Reynard komt het stijgingspercentage nooit boven de 6%. Vanaf hier begin je aan de slotklim tot aan de top. Deze gaat over een percentage van 8,5%.